Διαβάστε για τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Στράους Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ Παίξε το ανακαλύπτω την ορχήστρα CD Χρωματιστά Τραγούδια

Το Πιάνο

Το πιάνο είναι ένα όργανο με πάρα πολλές δυνατότητες, σχεδόν σαν ολόκληρη ορχηστρα!

Είναι συγχρόνως έγχορδο, κρουστό και πληκτροφόρο.

Έγχορδο, γιατί οι νότες παράγονται από χορδές. Αν ανοίξεις ένα πιάνο, θα τις δεις μέσα. Κρουστό, επειδή για να βγάλουν ήχο οι νότες χτιπιούνται με σφυράκια, και πληκτροφόρο, επειδή τα σφυράκι κινούνται όταν πατάμε τα πλήκτρα!

Όπως σε όλα τα έγχορδα, οι χορδές είναι τεντωμένες και η μια τους άκρη είναι τυλιγμένη σε κλειδιά που στρίβουν για να τις τεντώσουν όσο χρειάζεται.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του πιάνου, είναι ότι ο πιανίστας (ο μουσικός που το παίζει), μπορεί να πατήσει πολλά πλήκτρα συγχρόνως, οπότε μπορεί να παίξει πολλές νότες μαζί, κι έτσι ακούγεται σαν να παίζει πολλά μουσικά όργανα μαζί!

Υπάρχουν πιάνα σε διάφορα μεγέθη. Το πιο γνωστό είναι το όρθιο πιάνο, που χωράει σε οποιοδήποτε δωμάτιο γιατί δεν πιάνει χώρο, και είναι εύκολο να το έχουμε στο σπίτι μας. Αν κάποιος όμως έχει πιο μεγάλο σπίτι, μπορεί να έχει ένα πιάνο με ουρά. Υπάρχουν 3 μεγέθη πιάνων με ουρά: το μικρό, το μεσαίο και το μεγάλο. Το μεγάλο το έχουν συνήθως στις μεγάλες αίθουσες συναυλιών, γιατί εκεί χρειάζεται και πιο δυνατός ήχος.

Δεν παίζει όμως μόνο δυνατά! μπορεί να παίξει από πολύ σιγά μέχρι πολύ δυνατά.

Εκτός από τα κανονικά πιάνα, υπάρχουν και ηλεκτρικά, που έχουν το ίδιο πληκτρολόγιο, αλλά δεν έχουν σφυράκια ούτε χορδές. Ο ήχος δημιουργείται ηλεκτρονικά.

το πιάνο το πιάνο ο πιανίστας