Διαβάστε για τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Στράους Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ Παίξε το ανακαλύπτω την ορχήστρα CD Χρωματιστά Τραγούδια

Βιολί


Το βιολί είναι έγχορδο.
Αποτελείται απο ένα ξύλινο κουτί που λέγεται ηχείο και το μπράτσο, πάνω στα οποία είναι τεντωμένες 4 χορδές, και παίζεται κυρίως με το δοξάρι.
Ο μουσικός που παίζει βιολί λέγεται “βιολονίστας” ή “βιολιστής”.

Αν τεντώσεις ένα λάστιχο και κάποιος το τραβήξει λίγο στη μέση και μετά το αφήσει, θα το δεις που θα κάνει μια κίνηση πανω-κάτω, η οποία σιγά σιγά θα μικραίνει και μετά θα σταματήσει. Η κίνηση αυτή λέγεται “ταλάντωση”, ή “παλμός”, και το λάστιχο “πάλλεται”.

Οι τεντωμένες χορδές λοιπόν, όταν πάλλονται δημιουργούν έναν ήχο. Το ξύλινο κουτί πάνω στο οποίο είναι τεντωμένες, χρησιμεύει για να ακούγεται (δηλαδή να “ηχεί”) αυτός ο ήχος πιο δυνατά. Γι αυτό λέγεται ηχείο.

Αυτό το ηχείο έχει ένα συγκεκριμένο σχήμα, στο οποίο καταλήξαν οι κατασκευαστές μετά από πολλές δοκιμές, έτσι ώστε να ακούγεται ο ήχος όσο πιο καθαρά γίνεται. Ανάμεσα στις χορδές και το ηχείο υπάρχει ο καβαλάρης, ένα όρθιο ξυλάκι πάνω στο οποίο απλώνονται οι χορδές. Η μία άκρη της κάθε χορδής τυλίγεται στο πάνω μέρους του μπράτσου γύρω από ένα κλειδί για να τεντωθεί όσο χρειάζεται.

το βιολί το βιολί η βιολίστρια